ШКОЛСКИ ДОКУМЕНТИ

 

document

КОНТАКТИРАЈТЕ НАС

kontakt1

Teл: 024/553-171

e-mail: sonjko@yunord.net

administrator@sonja-marinkovic.edu.rs 

 

Више информација>>

СОЊА МАРИНКОВИЋ

marinkovic sonja

АКТИВНИ КОРИСНИЦИ

Имамо 6 гостију на мрежиЂак генерације 2022-2023.
djak-genercije-23
Зовем се Матеја Срејић, имам 14 година и похађам осми разред Основне школе „Соња Маринковић” у Суботици. Од малена сам имао изражено интересовање за технологију, математику, дизајн и сличне науке као и за спорт ,укључујући бициклизам, атлетику и тенис.
Мој пут до садашњости
У свет програмирања закорачио сам уписом у школу програмирања „Инфора“ у Суботици. Под тим кровом, уз изванредно друштво и наставнике, заволео сам ову област и већ тада зацртао циљ у животу. Почео сам учећи no-code језик Scratch, затим напредовао преласком на App Inventor (помоћу ког сам направио бројне Андроид апликације доступне на Плеј Продавници), па на Python (уз који сам имао мноштво импресивних достигнућа на такмичењима). Након што сам напустио школу програмирања, започео сам с учењем програмског, конзолног језика C++, као и технологије веб програмирања: HTML, CSS и JavaScript за фронтенд и PHP за бекенд, уз SQL за управљање подацима (data management).
Математику сам првобитно заволео учешћем на такмичењу „Кенгур без граница“. Иако сам на наведеном такмичењу имао мање успеха него са информатиком , свакако је тај корак (учешће) био кључ у мом даљем интересовању и напредовању.
Моје две примарне страсти, математику и програмирање, употпунио сам интересовањем за екологију. Моја жеља је да спојим три наведене науке и изумим револуционарну технологију. Први корак на овом путу је креирање мобилних апликација. Прва апликација, EV Chargers Serbia, је Андроид апликација која на мапи приказује локације свих електричних аутомобила на територији Републике Србије. Друга апликација, Airology Суботица, је веб апликација која на интерактивној мапи приказује квалитет ваздуха по градским четвртима. У свакој области са незадовољавајућим квалитетом вадуха , приказује се листа фиторемедијатора који имају могућност да ревитализују ваздух у тој области. Обе апликације су биле презентоване на „Пројектној недељи", од којих је једна освојила и прво место од стране жирија.
Остварена достигнућа/награде
-Други разред (2016/2017):
   - Кенгур без граница: Похвала - Међународно такмичење
- Трећи разред (2017/2018):
   - Математика: 3. награда - Општинско такмичење
- Четврти разред (2018/2019):
   - Математика: 3. награда - Општинско такмичење
   - Математика: 1. награда - Окружно такмичење
   - Кенгур без граница: Похвала - Међународно такмичење
- Пети разред (2019/2020):
   - Информатика: 1. награда - Општинско такмичење
   - Математика: 2. место - Општинско такмичење
   - Математика: 1. награда - Окружно такмичење
- Шести разред (2020/2021):
   - Математика: 3. место - Општинско такмичење
   - Математика: 1. награда - Окружно такмичење
   - Математика: Похвала - Државно такмичење
   - Информатика: 1. награда - Окружно такмичење
   - Информатика: 1. награда (макс. поена) - Државно такмичење
   - Информатика: 3. награда - Српска информатичка олимпијада
   - Покрајински секретеријат: Похвала за дотигнућа у области информатике
- Седми разред (2021/2022):
   - Математика: 1. награда - Општинско такмичење
   - Математика: 3. награда - Окружно такмичење
   - Информатика: 1. награда - Општинско такмичење
   - Информатика: 1. награда - Окружно такмичење
   - Информатика: 3. награда - Државно такмичење
- Осми разред (2022/2023):
   - Математика: 1. награда - Општинско такмичење
   - Математика: 1. награда - Окружно такмичење
   - Информатика: 1. награда - Окружно такмичење
   - Информатика: 3. награда - Државно такмичење
   - Информатика: 3. награда - Српска информатичка олимпијада
Моја визија за будућност
У будућности желим да усавршавам знање које тренутно поседујем и да упознам нове људе јер је упознавање и умрежавање подједнако важно као и знање. Циљ ми је да једног дана оснујем сопствену информационо-технолошку фирму.
Ипак верујем да не треба сво слободно време да посветим науци већ да и даље треба да уживам у детињству.
Остала достигнућа и учешћа
Осим наведених награда и достигнућа, учествовао сам и у мноштву ваннаставних активности. Похађао сам „Летњу научну школу” у Истраживачкој станици „Петница“ где сам проширио знање у нове области и упознао нове другаре. Учествовао сам у „Летњој школи програмирања” , волонтирао сам у пројекту „Мистерије града” који је финансирало Министарство омладине и спорта ,похађао сам „Летњу школу математичара" 2020. године.
Ове године са пријатељем сам покренуо платформу ЕдуКомпас (https://educompass.rs) која има циљ да ученицима осмих разреда олакша процес одабира средње школе. Овај пројекат подржала је „Инспира група“ и Општина Суботица. До сада је вебсајт посетило преко 70% ученика осмих разреда са територије Суботице и пројекат је доживео велики успех. Флајери су подељени свим основним школама у општини.
Учествовао сам на пет конференција. У јуну 2022. године сам похађао Craft конференцију у Будимпешти где сам упознао програмере из целе Европе и имао прилику да учим од најискуснијих предавача. У октобру ове школске године, учествовао сам на првој Леви9 конференцији у Београду. Недељу дана касније, похађао сам још 3 конференције у Будимпешти: Crunch (управљање подацима – data management), Impact (product management) и Amuse (дизајн корисничког искуства – UX Design).
Да нисам пронашао фирму која је активно подржавала мој труд и напор, не бих био у могућности да присуствујем горе наведним конференцијама и да напредујем у својим интересима. Због тога сам бескрајно захвалан технолошкој фирми „Нортик“ из Новог Сада, јер су ми први изашли у сусрет и финансирали све прилике за моје даље усавршавање. Инспирисала ме је њихова подршка и желео бих да у будућности са сопственом фирмом наставим исту традицију, паралелно са „Нортиком“.
Такође, у августу 2022. сам добио позивницу од Фондације “Hack Club” у Сједињеним Америчким Државама да присуствујем њиховом такмичењу (хакатону) у Сан Франциску . Нажалост, нисам био у могућности да искористим ту прилику због пандемије али се надам да ћу ове године моћи да докажем своје вештине и представим себе и своју државу светској сили.
Као што сам навео раније, верујем да је стварање контаката подједнако важно као и знање. Зато сам, поред посете „Нортику“, обишао још две суботичке ИТ фирме – СтудиоПрезент и Ауксалити. У СтудиоПрезенту сам поред разговора са будућим колегама имао и сопстевну дводневну радионицу.
Са пријатељима из школе сам учествовао у еколошком (пилот) пројекту “Ваздух нема алтернативу” који смо касније презентовали у Новом Саду, па и у суботичкој Градској кући.
Са студентима широм света похађао сам програм "Young entrepreneurs" где сам проширио своје знање у области предузетништва и добио савете за мој даљи развој.
Поред ових достигнућа, захвалан сам и медијима који су пратили мој рад и успехе.
Ништа од поменутог не би било могуће без подршке мојих наставника Дејане Васиљевић (наставница информатике), Дарије Мартиновић (наставница математике) и Зорице Вуковић (одељењски старешина, наставница италијанског). Хвала им за сву подршку и подстрек.
 
Теодора Божићевић - ђак генерације 2021/2022.
teodora-bozicevic
Теодора је једно свестрано дете и својим залагањем у школским обавезама заслужно носи титулу “Ђака генерације” за школску 2021/2022. годину. Интересовање за знање је испољила још у раном детињству тако да је у школу кренула са знањем слова као и основних математичких операција. Све појаве у природи је желела да јој се објасне јако рано.
Имала је велику срећу да јој предају две дивне учитељице, Биљана и Јована, које су свака на свој начин допринеле њеној знатижељи и одговарале својим знањем и предавањем. У трећем разреду уписује школу “Гаус” и упознаје свој највећи и најстрожи узор, Љубицу Киселички. Тамо схвата значај математике и њених релација. Математика је лепота универзума и једино што не можемо преварити је управо математика. Почетак и крај сваке науке заправо је у матемтици.
Тако да од четвртог разреда почињу да се нижу њене титуле, јер већ тада осваја своју прву прву награду на Општинском такмичењу, која ће постати једна од низа првих места која ће освајати, не само из математике, већ и из других предмета. Наставља вредно да ради и заљубљује се у још неке предмете, а сваки понаособ поштује јер сво знање које јој школа, кроз своје предаваче, нуди доживљава као своју надоградњу, никако као обавезу. Иако математику доживљава као љубав, интересовање за српски језик и књижевност јој такође један од примата. Поред чињенице да нас опредељује број прочитаних књига, у ери телефона налази времена за исте, а граматику дозивљава као “математику” и релације у њој, јер су, када се удубиш, заиста логичне. Тако да већ у петом разреду осваја награде из српског језика и матматике и на најлепши начин представља своје менторе и школу.
Шести разред је пресудан за њено ангажовање. Од тада осим прве награде на Окружном такмичењу, осваја и трећу награду на Републичком такмичењу са високих 80 поена, на шта је изузетно поносна. После овога, пласирала се и сваки наредни пут на Републичко такмичење из математике, укупно три пута, што је чини јединим дететом коме је то пошло за руком у читавом севернобачком округу. Исте године почиње да се такмичи из информатике и програмирања на Python-u, осваја прву награду са неприкосновених 100 поена и пласира се на Републичко такмичење. Нажалост нека такмичења за која се спремала, због пандемије Корона вируса, те године нису била одржана.
У седмом и осмом разреду, се идаље нижу успеси на Општинским и Окружним такмичењима из математике, као и представљање наше школе на Републичким такмичењима. Међутим још један предмет добија примат, а то је енглески језик. Успева да се пласира на Општинско и Окружно такмичење, осваја награде и на једном и на другом и један бод јој недостаје за пласман на Републичко такмичење.
Пошто је она једно свестрано дете, нити строги “природњак”, нити строги “друштвењак”, нимало не потцењује значај других предмета и ангажовање наставника, који су њену општу културу подигли на завидан ниво. Међутим, ипак полаже пријемни за Математичку гимназију у Београду и бира математику за своју професионалну орјентацију!
Захвална је свим наставницима, а посебно својим менторима: Бојани Пердув, Слађани Павлишин, Дејани Васиљевић и Татјани Кукић.
Девојчица рођена у Суботици, поносна на своје херцеговачко порекло, свој темељ види у традицији са прихватањем модерног као надоградње!
Поред овога, не занемарује ни значај других активности. Активно се бавила балетом и одбојком, а скијање јој је љубав на први поглед или први спуст!
Успеси:
4. разред :
Општинско такмичење из математике – 1. награда
Окружно такмичење из математике – 3. награда
Међународно такмичење “Кенгур без граница“ – 3. награда
Литерални конкурс “С осмехом у школу“ – 3. награда
5. разред :
Општинско такмичење из математике – 1. награда
Окружно такмичење из математике – похвала
Општинско такмичење из српског језика – 1. награда
Окружно такмичење из српског језика – 3. награда
Међународно такмицење “Кенгур без граница“ – похвала
6. разред :
Општинско такмичење из математике – 2. награда
Окружно такмичење из математике – 1. награда
Републичко такмичење из математике 3. награда
Општинско такмичење из информатике – 1. награда
Републичко такмичење из информатике – учешће
8th Интернатионал English Language Olympiad – Глобал Hippo Association - учешће
7. разред :
Општинско такмичење из математике – 1. награда
Окружно такмичење из математике – 1. награда
Републичко такмичење из математике – учешће
Општинско такмичење информатике – 2. награда
8. разред :
Општинско такмичење из математике – 1. награда
Окружно такмичење из математике – 1. награда
Републичко такмичење из математике – учешће
Међународно такмицење “Кенгур без граница“ – похвала
Општинско такмичење из енглеског језика – 3. награда
Окружно такмичење из енглеског језика – 2. награда
 
Вук Радиновић - ђак генерације 2021/2022.
Vuk-Radinovic
Вук Радиновић је рођен 28/05/2007 у Суботици. Интересовање за науку, спорт, дружење, и такмичарски дух показивао је још од најранијег узраста. Са поласком у школу 01/09/2014 почиње његов „пут“ у ОШ „Соња Маринковић“ Суботица. Изражен дар за природне науке иницирао је пријављивањем на такмичења из математике на којима сваке године постиже запажене резултате.
Током школовања, осим одличног успеха у школи, Вук се истиче и следећим
успесима на такмичењима:    
-I – V разред: запажени резултати на такмичењу „Кенгур“,
-III разред: математика - II награда на општинском такмичењу;
-IV разред: математика - I награда на окружном такмичењу; II награда на општинском такмичењу;
-V разред: математика - III награда на окружном такмичењу; I награда на општинском такмичењу;
-VI разред: математика - III награда на окружном такмичењу; II награда на општинском такмичењу;
-VII разред:
oматематика - III награда на републичком такмичењу; II награда на окружном такмичењу; I награда на општинском такмичењу;
oкошарка - II место на међуокружном такмичењу;
oбаскет 3x3 - II место на међуокружном такмичењу;
-VIII разред:
oматематика - II награда на окружном такмичењу;
oгеографија - III место на општинском такмичењу;
oкошарка - IV место на републичком такмичењу;
oбаскет 3x3 – I место на међуокружном такмичењу.
Са завршетком 8 разреда, Вук Радиновић је за целокупно уложен труд, остварен успех и приказано свеопште знање, награђен дипломом „Вук Караџић“, а од стране наставничког већа ОШ „Соња Маринковић“ проглашен је ђаком генерација.
Поред наведених школских активности, интересовања су му усмерена и на бављењем спортом. Вук у 4-тој години почиње са првим спортским корацима у школици спорта, а последњих 8 година је члан ОКК „Спартак“ Суботица. Као члан кошаркашког клуба, за највећи успех може се истаћи освојено I место на првенству Војводине, као и учешће на државном такмичењу КС Србија.
 
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 2